A Modern Art Orchestra 2019. szeptemberében indította el a Master Class – akadémia big band zeneszerzőknek elnevezésű programját.
Az Artisjus támogatásával megvalósuló Master Class egy workshop, egy műhelyszerű, közös gondolkodásban, közös alkotásban kiteljesedő koncepció, aminek nem elhanyagolható része az a bemutatkozási lehetőség, ami talán a legritkábban adatik meg ma egy pályáján elinduló zeneszerző számára Magyarországon.

Fekete-Kovács Kornél, a zenekar művészeti vezetője és a program megálmodója így ír:
Miután én és a zenekarban aktívan tevékenykedő zeneszerzők is számos olyan workshopon és versenyen jeleskedtünk már, amik lehetőséget biztosítanak zeneszerzők számára professzionális körülmények között, magas művészeti színvonalon, kiváló zenészekkel alkotni és dolgozni felismertük, hogy ezek a lehetőségek mind csak külföldön kínálkoznak.

Ezért a MAO-val úgy döntöttünk, hogy a 2019/2020-as évadban megrendezésre kerülő koncertjeinkből, valamint rendelkezésre álló erőforrásainkból megrendezzük a Master Class big band akadémiát. Ennek lényege nem a kompetíció, hanem a közös gondolkodás, az együttműködés. Jelentkezőnek olyan zeneszerzőket várunk, akiknek minimum 3, minél különbözőbb big band darabja van már készen, tehát nem teljesen kezdők. Az egy hónapos felkészülési időben lehetőségük nyílik a próbákon való részvételre, valamint konzultációkra hangszeresekkel, és a zenekarban helyet foglaló zeneszerzőkkel, hangszerelőkkel. Elsődleges szempontunk a közös munkában a magas szakmai minőség, ezt támogatjuk kiemelkedően képzett muzsikusainkkal egy kifejezetten szakmaiságot képviselő helyszínen, a Budapest Music Centerben.

Az évad összesen 9 nagykoncertjének első 15 percét a Modern Art Orchestra arra a célra ajánlotta fel, hogy a Master Class képzésen részt vevő zeneszerzők egy-egy művét a nagyzenekar előadásában tudja bemutatni. A koncertre való felkészülés során a zeneszrzők részt vesznek:
– egyéni konzultációkon a MAO tutoraival akik maguk is zeneszerzők),
– egyéni egyeztetéseken a zenészekkel,
– szekció próbákon, valamint
– összpróbákon is, végül pedig
– egy közös koncerten van lehetőségük bemutatni az így elkészült művet.

A programban kiemelkedő szerepet vállalnak – a MAO zeneszerzői és zenészei:

Cseke Gábor – zeneszerzés, hangszerelés, ritmusszekció

Bacsó Kristóf – zeneszerzés, hangszerelés, szaxofon

Ávéd János – zeneszerzés, hangszerelés, szaxofon

Subicz Gábor – zeneszerzés, hangszerelés, trombita

Korb Attila – zeneszerzés, hangszerelés, harsona

Fekete-Kovács Kornél – zeneszerzés, hangszerelés, karmester, trombita

A pontos felhívást itt olvashatod el.

A részt vevő zenészekről itt olvashatsz.

Az egész évad koncertjeinek Master Class beosztását itt éred el.

Kérlek ha bármilyen kérdésed van küldd el nekünk itt!

MC1

MC1