Ávéd János

Ávéd János  Biography

TENORSZAXOFON, FUVOLA, KLARINÉT

1983. június 3-án született Szegeden. Születésétől fogva a gimnázium befejezéséig a Tisza menti kisváros, Mindszent volt állandó otthona. A Mindszenti Alapfokú Zeneiskola jelentette zenei bölcsőjét, ahol az zene alapjainak elsajátítása mellett a zene tiszteletét, a zene iránti hivatástudatot tanulhatta meg. Az érettségi után egyidőben felvételt nyert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem műszaki-informatika szakára illetve a „Postás” Erkel Ferenc Zeneiskola (jelenleg: Erkel Ferenc Jazz-Zeneművészeti Szakközépiskola) jazz-szaxofon szakára, ahol Kollmann Gábor tanítványa lett.
2009-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon szakán, ahol olyan kiválóságoktól tanulhatott, mint Borbély Mihály és Elek István.
Fekete-Kovács Kornél felkérésére 2008. január 1-től a Modern Art Orchestra tenorszaxofonosa és zeneszerzője és hangszerelője.
2011 januárjában megalakította az Ávéd János Balance nevű formációját, melyben basszushangszer nélküli dob-gitár-szaxofon összeállításban rejlő, szabad zenei formákban szerkesztett, új zenei lehetőségeket kutatják Fenyvesi Mártonnal és Benkó Ákossal. Mindezt úgy, hogy közben bármilyen spontán felmerülő dallami elemet felhasználnak. Néhány éve Quartetjével (Fassang László – orgona, zongora, Horváth Balázs – nagybőgő, Sárvári-Kovács Zsolt- dob) új stílusfüggetlen zenei nyelv megvalósításán dolgozik.
Eddig két szerzői estje volt a MAO-val 2012- ben és 2015-ben. Az ETŰD Szakgimnázium jazz-szaxofon, jazz-elmélet, improvizáció és zenekari gyakorlat tanára.