Bögöthy Ádám

Bögöthy Ádám  Biography

NAGYBŐGŐ, BASSZUSGITÁR

1987. április 21-én született Budapesten, Érden nevelkedett.
Zenei tanulmányait 2003-ban kezdte meg gitáron, a gimnázium elvégzését követően 2006-tól jazz-gitár szakon tanult tovább a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában. 2009-ben felvételt nyert a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola Jazz Tanszakára. A nagybőgő iránti érdeklődése is ebben az évben erősödött meg, melynek eredményeképpen 2010-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének jazz-bőgő szakos hallgatója is lett. A két képzést párhuzamosan végezte. 2014-től újból a budapesti egyetem hallgatója, tanári master diplomáját 2016-ban vehette át.

Versenyszereplései közül a legjelentősebbek: 2016-ban jelölést kapott “Az év fiatal jazz zenésze” döntőjének részvételére; 2017-ben szakmai díjat nyert a MüPában megrendezésre került Jazz Showcase-en (Ludányi Tamás Quartet); 2017-ben közönség díjat nyert a MüPában megrendezésre került Jazz Showcase-en (Vörös Janka e-Series). 2018-ban neki ítélték oda a Lakatos Ablakos Dezső Ösztöndíjat.

Oktatói tevékenységében a legjelentősebbek: 2014-2016 között nagybőgő, basszusgitár és zenekari gyakorlat tanár volt a Sepsiszentgyörgyi Jazz Táborban; 2017-től a budapesti Kortárs Táncművészeti Főiskola gitár, basszusgitár oktatója.

Állandó formációi:

Modern Art Orchestra
Karosi Júlia Quartet
Vörös Janka e-Series
Kovács Linda – Bögöthy Ádám Duó
Ludányi Tamás Quartet
Varga Bendegúz Quintet
Czirják Csaba Trió
Vintage Dolls
Kokopelli
Bende Zsolt Trió
Tatabánya Big Band
Hoffbeat
Matthew Mitchell Quadraphilia
Pasarét Akusztik

Albumok:

Karosi Júlia Quartet feat. Tobias Meinhart – Hidden Roots
Vörös Janka e-Series – Introduction
Matthew Mitchell Quadraphilia – Quadraphilia
Czirják Csaba Trió – Markoláb
Ludányi Tamás Quartet – Rush
Varga Bendegúz Quintet – Goldmund
Modern Art Orchestra – Bartók Béla: 15 parasztdal