Fekete-Kovács Kornél: FOUNDATIONS (Yamas and Niyamas)

Dátum2020-03-20

Kezdés19:30

Vége21:30

HelyszínBudapest Music Center

Cím1093 Budapest, Mátyás u. 8.

Közreműködők:
Fekete-Kovács Kornél (művészeti vezető) – trombita, szárnykürt, elektronika
Modern Art Orchestra

Vendégek: Harcsa Veronika – ének, Szakcsi Lakatos Béla – zongora, Dés András – ütőhangszerek, elektronika; Fenyvesi Márton – gitár, elektronika

A tavaly márciusi, Müpában színre vitt ősbemutató óta eltelt egy év, a közönség pedig hamarosan lemez formájában is kézbe veheti a FOUNDATIONS zenei anyagát.

Patandzsali a jóga nyolc ágának első két tagjában, a Jámákban és Nijámákban foglalta össze a „jógikus” lét alapvető szabályait, melyek a követendő emberi viselkedés- és gondolkodásmódokra vonatkoznak. A kétszer öt pontból álló rendszer sok hasonlóságot mutat a más kultúrkörökben és vallási irányzatokban megfogalmazott alapelvekkel.

A tíz pont tíz zenei tételként szólal meg Fekete-Kovács Kornél egész estés nagyzenekari darabjában, a Foundations című opusban. “Tíz, plusz egy bevezető tételben dolgoztam fel azokat a fogalmakat, amelyekkel bármely ember, aki ezen a planétán él, boldogabbá, élhetőbbé teheti a saját életét. Évek óta érdekel az életnek ez a fajta megközelítése, mind a filozófia, a spiritualitás és pár éve a fizikai gyakorlás szintjén is. A jóga azt jelenti, egység. Egységben önmagunkkal és a világgal.”

A darabban változatos zenei műfajok kapnak szerepet, így a jazz, a klasszikus, az elektronikus és természetesen az indiai klasszikus zene is. A március 20-i koncertet az ősbemutatóhoz hasonlóan kiváló vendégművészek fellépése színesíti. Dés András ütőhangszeres és Fenyvesi Márton gitáros elsősorban az elektronikus improvizatív zenét játszó Effected kvartettben társai Fekete-Kovács Kornélnak. Az esten fellép a rendkívül sokoldalú énekesnő, Harcsa Veronika és a Kossuth-díjas zongorista, Szakcsi Lakatos Béla is.