Modern Art Orchestra Plays The Music of Kristóf Bacsó

Dátum2020-02-16

Kezdés19:30

Vége21:30

HelyszínBudapest Music Center

Cím1093 Budapest, Mátyás u. 8.

Bacsó Kristóf – zeneszerző, szaxofonművész
Varga Dániel – zeneszerző, szaxofonművész (MAO Masterclass)
Közreműködik: Szalóki Ági énekesnő
A Master Class etapban közreműködik: Harcsa Veronika énekesnő
Modern Art Orchestra
Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél

Bacsó Kristóf generációjának egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb előadó és zeneszerző egyénisége. A Modern Art Orchestra alapító tagja, amellyel 2014-ben készítette el szerzői lemezét Circular címmel. Szívügyének tekintett triója, a Bacsó Kristóf Triad, Pannon Blue című lemeze az év albuma díjat kapta a Gramofon zenei magazintól. 2012-től tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén.

Zenei világára jellemző, hogy a jazz és a kortárs zenei elemek keveredése mellett szívesen emeli be a dalokba a kelet-európai életérzést. “Zenét szerezni csak őszintén lehet, nekem pedig ösztönösen ez a hangzásvilág szűrődik bele az ötleteimbe komponáláskor. Számos külföldi fellépés alkalmával kaptam olyan visszajelzést, hogy a zenémen érződnek a magyar vagy kelet-európai gyökereim.” A MAO-val közös munkáról úgy nyilatkozott: “Izgalmas részese lenni egy olyan zenei műhelynek, ahol az ember szabadon kipróbálhatja az elképzeléseit, az pedig felemelő érzés, amikor a papír mellett megálmodott zenei ötleteket és történeteket egyszerre egy egész zenekar szólaltatja meg.”

A február 16-i koncerten több szerzemény is elhangzik majd a 2014-es „Circular” című lemezről, amely a “Revelation” értékelést kapta a neves francia szaklap a Jazzmagazine kritikusától. Felcsendül majd „Lunar Dance” címmel az a kompozíció is, mellyel Bacsó Kristóf a Brussel Jazz Orchestra nemzetközi zeneszerző versenyén a legjobb négy szerző közé jutott 2011-ben. A koncert vendégművésze Szalóki Ági, aki egy vadonatúj kompozíció énekes szólistájaként tűnik majd fel.

A koncert első 15 percében az Artisjus támogatásával megvalósuló MAO Master Class – big band zeneszerzői akadémia hallgatójaként bemutatkozik Varga Dániel szaxofonos-zeneszerző, aki vendégjátékával is színesíti majd a közös műhelymunka eredményeként megszülető produkciót. 
A koncert első részében Harcsa Veronika énekesnő is közreműködik.

Az akadémia keretei között az évadban szeptembertől májusig egy-egy olyan zeneszerző művét mutatjuk be, akitől eddig még nem játszhattunk darabot – vagy azért, mert nem ismertük, vagy ismertük, de nem alakult ki eddig ilyesfajta együttműködés közöttünk, vagy azért, mert nem is írt még big band darabot, mert más műfajban alkotott. A felhívásunkra számos kitűnő munka érkezett, közülük választott a MAO kurátori kara 9 jelentkezőt. Az akadémiának nyitott, regisztrációhoz kötött, szabadon látogatható alkalmai is lesznek, ahol betekintést engedünk a háttérben folyó munkafolyamatok különböző fázisaiba. Ezzel kapcsolatban minden információért a zenekar honlapján és facebookján érdemes látogatást tenni.