MAO - Legendás Albumok Fesztivál: Chick Corea: Return to Forever, Count Basie: Basie Straight Ahead, Káli Fecske, Salföld, Opus Jazz Club production (DUPLICATE) 2023 SzeptemberSzept 02 19:00

Szeptember 2. 19:00 Legendás Albumok - Chick Corea Return to Forever, Count Basie Basie Straight Ahead by Modern Art Orchestra

Chick Corea: Return to Forever 

Chick Corea legendás mesterműve, a Return to Forever idén érkezett el keletkezésének ötvenedik évfordulójához. Az 1972-ben az ECM kiadó gondozásában megjelent album a fúziós jazz egyik legjelentősebb pillanatképe. Corea az album felvételét megelőző években a jazz-óriás Miles Davis zenekarának tagjaként szerzett inspirációkat a rendkívül egyéni hangvételű Return To Forever-hez. A zongorista post bop és avantgarde stílusokban, majd a Davis-zenekarban szerzett tapasztalatainak, illetve a latin zene lüktetésének segítségével újító erejű albumot tett le az asztalra. A muzsikusok dallamos szólói, az energetikusan hömpölygő basszus groove-ok, a tradicionális elemeket felvillantó dobolás és az éteri énekhang intim és őszinte kémiája sikeresen házasítja a jazz és a latin zene hagyományát az akkori fúzió koncepcióival, de nélkülözi annak durvaságát. A Return To Forever a tradíció és a forradalmiság mesteri ötvözete, így kihagyhatatlan mesterműve a fúziós jazz irodalmának.

A koncert különlegessége, hogy a teljes Modern Art Orchestra-ra hangszerelve szólal meg a legendás Corea-album. Vendégszólistaként Nagy Emma énekesnőt köszönthetjük a színpadon.

Count Basie: Basie Straight Ahead

  1. január 10.

Előadja 

a 19 fős Modern Art Orchestra 

A jazz közönsége idehaza a lemezeken keresztül nem mindig alkothatott pontos képet kedvenceiről, miközben Count Basie-t persze mindig is a divatok és az irányzatok felett álló zenekarvezetőnek ismertük. Árnyalja a képet, hogy a Basie Straight Ahead című lemezen dolgozott először Sammy Nesticóval, akinek hangszerelései ettől kezdve jelentősen meghatározták zenekarának hangzását. A dolog érdekessége, hogy együttműködésük csak 1968-ban indult, holott a Basie-zenekar világhíre a harmincas évek második felétől kezdve egyre csak nőtt. Nestico hangszerelései azóta a nagyzenekari akadémiai tananyag egyik alapját képezik, de ennek az albumnak külön érdekessége, hogy Nestico az összes számot szerzőként is jegyzi. Ezáltal is hozzájárult a Basie-zenekar áramvonalasabbá tételéhez, miközben a dögös blues érzés csak még intenzívebb lett.
Feltűnő, hogy mivel a Modern Art Orchestra a zenetörténeti hagyományt ismerő és tiszteletben tartó, de kortárs zenét játszó együttesként határozza meg magát, jellemzően nem a Basie és Ellington darabokból alakította ki saját repertoárját, saját eredeti szerzeményeikre koncentráltak. Csakhogy mindig is tisztában voltak vele, és néhány szám erejéig ezt a közönségükben is mindig tudatosították, hogy ezeknek a klasszikusoknak a művei képezik a big band kultúra alapját, és annak a kornak a darabjai nem véletlenül váltak évszázados távlatban is örökzöldekké. Ez indokolja, hogy a Legendás Albumok sorozat új ciklusát nem kisegyüttes, hanem az egész nagyzenekar együtt nyitja meg. 

 

Importálás Google Naptárból
  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Hozzászólások

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Ma stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org