MAO Legenfás Albumok - Count Basie: Basie Straight Ahead 2023 JanuárJan 10 20:00 Europe/BudapestMátyás u. 8., Budapest
Public Anyone on or off Facebook
KÖZREMŰKÖDIK:
A teljes Modern Art Orchestra!
Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél
A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai tanulmányozzák és belsővé teszik az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva. Minthogy a jazz nyelvezetének alapvető összetevői az improvizáció és a szólisztikus önkifejezés, a muzsikusok természetesen rögtönzött szólókat adnak elő a koncerteken. Az eredeti szerzemények és hangszerelések tiszteletben tartásának és a Modern Art Orchestrától megszokott színvonalú zenészek improvizációinak köszönhetően a Legendás Albumok egyszerre hozza testközelbe a hallgatókat a jazz-mesterművek hagyományával és garantál friss zenei élményt.
Legendás Albumok – Count Basie: Basie Straight Ahead
A jazz közönsége idehaza a lemezeken keresztül nem mindig alkothatott pontos képet kedvenceiről, miközben Count Basie-t persze mindig is a divatok és az irányzatok felett álló zenekarvezetőnek ismertük. Árnyalja a képet, hogy a Basie Straight Ahead című lemezen dolgozott először Sammy Nesticóval, akinek hangszerelései ettől kezdve jelentősen meghatározták zenekarának hangzását. A dolog érdekessége, hogy együttműködésük csak 1968-ban indult, holott a Basie-zenekar világhíre a harmincas évek második felétől kezdve egyre csak nőtt. Nestico hangszerelései azóta a nagyzenekari akadémiai tananyag egyik alapját képezik, de ennek az albumnak külön érdekessége, hogy Nestico az összes számot szerzőként is jegyzi. Ezáltal is hozzájárult a Basie-zenekar áramvonalasabbá tételéhez, miközben a dögös blues érzés csak még intenzívebb lett.
Feltűnő, hogy mivel a Modern Art Orchestra a zenetörténeti hagyományt ismerő és tiszteletben tartó, de kortárs zenét játszó együttesként határozza meg magát, jellemzően nem a Basie és Ellington darabokból alakította ki saját repertoárját, saját eredeti szerzeményeikre koncentráltak. Csakhogy mindig is tisztában voltak vele, és néhány szám erejéig ezt a közönségükben is mindig tudatosították, hogy ezeknek a klasszikusoknak a művei képezik a big band kultúra alapját, és annak a kornak a darabjai nem véletlenül váltak évszázados távlatban is örökzöldekké. Ez indokolja, hogy a Legendás Albumok sorozat új ciklusát nem kisegyüttes, hanem az egész nagyzenekar együtt nyitja meg.
Importálás Google Naptárból

Helyszín

Opus Jazz Club, Mátyás u. 8., Budapest

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Hozzászólások

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Ma stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org