Modern Art Orchestra

Legendás Albumok

minden koncert előtt interaktív beszélgetés a zenészekkel

A korlátozások ideje alatt kéthetente közvetített Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. A minden második kedden streamelt koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai tanulmányozzák és internalizálják az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva. Minthogy a jazz nyelvezetének esszenciális összetevői az improvizáció és a szólisztikus önkifejezés, a muzsikusok természetesen rögtönzött szólókat adnak elő a koncerteken. Az eredeti szerzemények és hangszerelések tiszteletben tartásának és a Modern Art Orchestrától megszokott színvonalú zenészek improvizációinak köszönhetően a Legendás Albumok egyszerre hozza testközelbe a hallgatókat a jazz mesterműveinek tradícióival és garantál friss zenei élményt. Az online közvetítések kibővített tartalommal járulnak a közönség elé a pendémia idején. A koncertek előtt interaktív beszélgetést hallhatnak a MAO zenészeivel az aktuális albummal kapcsolatban. Következzék egy kis ízelítő a közeljövőben megjelenő Legendás Albumok szelekcióból.

Charlie Parker: Jazz at the Philharmonics
Február 9. 20:00
19:30 – 22.00
közreműködik: Pocsai Kriszta

Az 1949-ben rögzített Charlie Parker: Jazz At The Philharmonic a legendás szaxofonos mellett olyan neveket vonultatott fel, mint Lester Young és Flip Phillips szaxofonóriások, Roy Eldridge trombitás, Hank Jones zongorista, Ray Brown nagybőgős és Buddy Rich dobos, de néhány szám erejéig Ella Fitzgerald is csatlakozott. A koncert egy jam session hangulatát idézi. A Legendás Albumok február 9-ei állomása nem kis kihívás elé állítja a Modern Art Orchestra zenészeit. Az anyag éppen abban az időben született, amikor a swing-korszak már túljutott csúcspontján, de még erőteljesen jelen volt a zenehallgatók gyűjteményeiben és a zenészek repertoárjában is. A zenei formák egyértelműen ezt a hozzáállást tolmácsolják, ami különleges kémiát hoz létre Parker előremutató bop-os gondolkozásmódjával. A Charlie Parker: Jazz At The Philharmonic a swing-korszak és a bebop era átmenetének egy pillanatképe. A MAO zenészei koncepciószerűen szemléltetik ezt a mérföldkőnek számító jazztörténeti jelenséget előadásukban.
Az adás megtekinthető ezen a linken:
https://fb.watch/4G-1jr6Cnu/

Kenny Burrell & John Coltrane
2021. február 23.
20:00 – 22.00

A Kenny Burrell gitáros és John Coltrane nevével fémjelzett lemez aligha maradhat ki a Modern Art Orchestra Legendás Albumok sorozatából. Burrell a jazztörténet legnagyobb személyiségeivel dolgozott együtt pályafutása során. Hangszerelt és szerzett is zenét, s 1956-tól folyamatosan lemezfelvételek közreműködője volt, csakúgy, mint a jelen anyagon hallható Tommy Flanagan zongorista. John Coltrane jelentőségét felesleges hangsúlyozni – szaxofonjátéka és a jazzben letett hagyatéka kikerülhetetlen személyiséggé tette őt a modern zenében. Paul Chambers nagybőgős és Jimmy Cobb dobos súlyos szerephez jutott a jazz ritmusszekciójának alakulásában, játékuk a mai napig hatással bír a muzsikusok szókincsére. A Kenny Burrell & John Coltrane anyaga a jazz egyik legkondenzáltabb pillanatképe, minden zeneszeretőnek erősen ajánlott. A koncertet február 23-án közvetítjük.
Az adás megtekinthető ezen a linken:
https://fb.watch/4G-3She4PO/

Stan Getz and J. J. Johnson at the Opera House
2021. március 9.
20:00 – 22.00

A Norman Granz impresszárió híres jazzsorozatához sorolandó albumfelvétel ismét egy perzselő jam session hangulatát varázsolja elénk. Noha a kollektív improvizáció a jazz egyik legautentikusabb stílusjegye, a fantasztikus zenészekből álló társulat elképesztő frissességgel és előre mutató koncepciókkal szólaltatja meg a ma is klasszikusnak számító standardeket. A Granz pártfogásában rendszeresen feltűnő Oscar Peterson trió automatikusan garanciát jelent a legízlésesebb jazzmuzsikálást illetően, a legendás ritmusszekciót pedig Connie Kay dobos egészíti ki. J. J. Johnson tiszta és könnyed harsonajátéka és Getz összetéveszthetetlen sustorgása gyönyörű témákat és egymásnak folyton bókoló szólókölteményeket eredményeznek. Annak ellenére, hogy szokásos értelemben vett szólók nem jelentkeznek, csak a névadó fúvósok részéről, a hallgatónak nem támad hiányérzete. A Modern Art Orchestra muzsikusai a koncert anyagát az eredeti felvétel legfontosabb karakterisztikáinak figyelembevételével adják elő egy valódi jazz jam session keretében.
Az adás megtekinthető ezen a linken:
https://fb.watch/4G_T-JLWJo/

Chick Corea: Return To Forever
2021. április 13.
20:00 – 22.00

A Modern Art Orchestra a Return To Forever című lemezzel emlékezik az idén februárban elhunyt zongoristalegendára, Chick Corea-ra.
Az 1972-ben az ECM kiadó gondozásában megjelent album a fúziós jazz egyik legmarkánsabb pillanatképe. Corea az album felvételét megelőző években a jazz-óriás Miles Davis zenekarának tagjaként szerzett inspirációkat a rendkívül egyéni hangvételű Return To Forever-hez. A zongorista post bop és avant-garde stílusokban, majd a Davis zenekarban szerzett tapasztalatainak, illetve a latin zene lüktetésének segítségével újító erejű albumot tett le az asztalra. A muzsikusok dallamos szólói, az energetikusan hömpölygő basszus groove-ok, a tradicionális elemeket felvillantó dobolás és az éteri énekhang intim és őszinte kémiája sikeresen házasítja a jazz és a latin zene hagyományát az akkori fúzió koncepcióival, de nélkülözi annak durvaságát. A Return To Forever a tradíció és a forradalmiság mesteri ötvözete, így kihagyhatatlan mesterműve a fúziós jazz irodalmának.

A koncertközvetítés előtt interaktív beszélgetést hallhatnak a közreműködő muzsikusokkal.

Nagy Emma – voc;
Ávéd János – ss, fl;
Cseke Gábor – p;
Bögöthy Ádám – b, db;
Csízi László – dr;
Czibere József – perc.

A közvetítés ingyenes!

Clifford Brown Sextet: New Star On The Horizon
2021. május 11.
20:00 – 22.00

Clifford Brown rövid életútja ellenére óriási hatást gyakorolt kortársaira és az elkövetkező idők muzsikusaira is. Életének egy tragikus autóbaleset vetett véget 25 éves korában, de az ezt megelőző négy évben számos lemezfelvétel megörökítette Brown tehetségét. Képzettsége és tudása mellett káros szenvedélyektől mentes életvitele is tiszteletet ébresztett kollégáiban. Kezdeti megjelenéseit Chris Powell R&B lemezeire vezethetjük vissza, melyek után Tadd Dameronnal, Art Blakeyvel, J. J. Johnsonnal és Lionel Hamptonnal is együttműködött. Max Roach dobossal a saját nevükkel fémjelzett hard bop felvételek referenciaként élnek a muzsikusok szívében, Lee Morgan és Freddie Hubbard trombitások pedig elsődleges hatásként emlékeznek Cliffordra, emellett Miles Davis is tiszteletét fejezte ki iránta. Brownt rendkívül korai távozása sem tudta visszatartani attól, hogy egy teljes életművet hagyjon maga után, mely mennyiségében és minőségében is kiemelkedő. A március 9-én hallható koncerten a trombitáslegenda hattagú formációjának New Star On The Horizon című anyagát ismerheti meg a közönség.

 

Az online közvetítések ingyenesek, folyamatosan frissülő tartalmakért kísérjék figyelemmel a Modern Art Orchestra Facebook és Instagram oldalát, illetve a BMC koncertnaptárat is.