Cserta Balázs

Tenorszaxofon, Fuvola, Klarinét, Basszusklarinét, Tárogató

Az egyik legsokoldalúbb és legfoglalkoztatottabb session zenész hazánkban. Pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként és szólistájaként is gyakran felbukkan. Számtalan lemezfelvétel és színházi alkalmazott zene közreműködője, legyen szó szinte bármilyen fafúvós hangszerről.

Tanulmányait klarinéton kezdte, majd Muck Ferenc tanítványaként látott hozzá a szaxofon tanuláshoz. A Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon szakán szerzett diplomát Borbély Mihály és Elek István növendékeként, majd a népi-fúvós tanszakot is elvégezte Csávás Attila mentorálása alatt. Sokoldalúságát a MAO-ban is kamatoztatja: a szaxofon szinte minden fekvését használja, sokféle etnikus hangszerrel is színezi a hangzást. Számos más hazai formációban zenél a legkülönbözőbb műfajokban.

Színpadi játék mellett tanít a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén is. Számos táncszínházi és prózai előadás, hangfelvétel zenei vezetője és rendezője.

Népzenei munkásságáért 2011-ben Artisjus díjat kapott, 2017-ben pedig családja a Pro Cultura Albae Regiae díjban részesült, Székesfehérvár város közéletében és művészeti világában játszott szerepéért.