Ávéd János

Ávéd János

Tenorszaxofon, Fuvola, Klarinét

1983-ban született Szegeden. A szakma alapjait a Mindszenti Alapfokú Zeneiskolában sajátította el, s ezzel párhuzamosan alakult ki hivatástudata is. A “Postás”-ban Kollmann Gábor, a Zeneakadémián Borbély Mihály és Elek István voltak a mesterei. 2008-tól a Modern Art Orchestra tenorszaxofonosa, hangszerelője, zeneszerzője. A zenekarban való jelenlét a mai napig meghatározó mérföldkő zenei fejlődésében, számos világsztárral működhetett már együtt a MAO révén, több ízben szólistaként is. 2015-ben egy évig a Guillaume Orti vezette tizenkét tagú European Saxophone Ensemble tagja volt, melynek keretében beutazta Európát. A magyar jazz életének számos ikonjával és meghatározó alakjával állt már egy színpadon vagy készíthetett közös lemezt.

Az első csak kizárólag saját szerzeményeit bemutató Modern Art Orchestra lemeze The Fruit of The Spirit címmel 2019-ben került kereskedelmi forgalomba a Tom Tom Recordsnál.

Balance nevű saját formációjának második lemeze 2020-ban a Budapest Music Center gondozásában jelent meg For We Know in Part címmel. Saját nevével fémjelzett formációja az Ávéd János Quartet, melynek Have News című lemeze a Hunnia Records révén látott napvilágot 2016-ban.